DOPUNA I KOREKCIJA PODATAKA O BRANITELJIMA


 

…………….

 

56 komentara

 1. Bio izuzetno hrabar borac ARBiH i poguniuo negdje na lokalitetu Žunovnice – Hadžići, prilikom izvlačenja iz neprijateljske zone.
  Nakon pogibije ukopan na Igmanu – Brezovači, neposredno pored groba Čedomira Domuza – zv. Ćedo.

 2. @ gost_4530

  Ako se vratite na ovu stranicu molim Vas da napišete ime i prezime branitelja na kojeg se odnosi vaš komentar, zbog toga što je ista dopuna za sve branitelje pa ne mogu znati na koga ste mislili. Hvala vam

 3. Bio sam u blizini kada je poginuo Igor Pavlović hrabar momak,mislim da je poginuo od eksplozije dinamita(bojleri puni eksploziva,aparati za gašenje puni eksploziva)zajebane stvarčice kojim su nas u to vrijeme Borci HVO “častili”.

 4. Rasim Zeljkovic rođen je 19.09.1969. godine u Sarajevu, bio je jedino muško dijete svojih roditelja. Na samom početku agresije na Bosnu i Hercegovinu pridružuje se novoformiranoj organizaciji “Zelene beretke” te rame uz rame sa svojim komšijama, prijateljima saborcima učestvuje u odbrani grada Sarajeva.
  Sa svoje 23 godine postaje pripadnik jedinice “Bosnae 600”. Sve je to trajalo veoma kratko. Njegova mladost biva prekinuta već 28.04.1992. godine. To je dan kada je smrtno stradao prilikom napada četničkih snaga na Maloj Čolinoj kapi (općina Stari grad).
  Rasim Zeljković je prva žrtva rata u jedini “Bosnae 600”. Ukopan je 01.05.1992. godine na šehidskom mezarju Kovači. Dobitnik je Zahvalnice i Zlatnog ljiljana od Udruženja samostalnih privrednika Općine Stari Grad.
  Rasim je takođe bio i otac dvoje djece, Eldina i Eldine Zeljković.
  Da mu se dragi Allah smiluje i uvede ga u Dženet. Amin!

 5. LEMEŠ, Ahmed, OMER, rođen 22.01.1971. godine u Sarajevu, Općina
  Centar. SSS, mašinski tehničar. U redove Armije RBiH stupio
  08.04.1992. Nestao na Stupu – TAT 01.09.1992. kao pripadnik 1. sandžačke
  brigade. Tijelo ostalo na neprijateljskoj strani, razmjenjeno je 1994. Ukopan je
  na Šehidskom mezarju Kovači.

 6. Mensur Ferić je rođen 1959. godine. Poginuo je 28.07.1995. godine u rejonu „Centrotransa” na Stupu, kao vojnik, na dužnosti zamjenika komandanta 2. motorizovane brigade / 2. „Viteške” mtbr. Posthumno promovisan u čin majora Armije BiH. Mensur Ferić počiva na sarajevskom mezarju „Buća Potok”.

  Ispravke –
  godina rođenja 1954. -> 1959.
  komandir čete -> zamjenik komandanta

 7. Velibor Antonić Veka je poginuo 16.05.1992 na Trgu Rade Končara C faza Alipašino Polje od agresorske granate.Prva granata ubila je na licu mjesta Stijačić Predraga a pokojni Veka je pritrčao da pomogne.Bio je dobar drug,komšija i prijatelj.

 8. Jusuf(Faik)Alimanović rodio se 24.04.1962. u selu Kukavice,Opcina Pljevlja.Poginuo je 01.12.1992. godine u odbrani Otesa u Azićima.Ukopan je na mezarju Stadion.Iza njega su ostale supruga Indira i kćerke Džana i Samra.

 9. zaboravili ste staviti jednog hrabrog borca na listu Sarajevskih heroja,koji se rame uz rame sa Zamom Ducicem borio,a to je Mustafa(Began)Basalija poginuo je u Jasenu 25.septembra.1994.Otac dvoje djece kcerke Dzelile i sina Mustafe(koji po njemu nosi ime) i supruga Sefika.

 10. Rahmetli Amir Krupalija bio je pripadnik II Samostalnog motorizovanog bataljona kojim je komandovao Adnan Solaković. Bio je izvanredan snajperista. Kada je na Trebeviću pogođen rahmetli Koka Komarica, rahmetli Krupalija je otišao i nakon možda sat, sat i po skinuo je četničkog snajperistu koji je pogodio rahmetli Koku. Rahmetli Amir je bio vrlo staložena i mirna osoba. Poginuo je na Stupu kada je pala linija. Rahmeli Igor Pavlović je tada išao sam da ratuje u zauzetoj zoni, tamo po Caritasu. Postrojili su nas i pitao nas je ko će dobrovoljno da ide sa njim tamo u dubinu, i svi su ćutali, pa i ja, a nije me bilo strah nego sam takav po prirodi. Da mi je naredio išao bih bez pogovora, a ni danas ne mogu da prežalim što se tada nisam javio. Mislim da je to bilo oko Ramazanskog Bajrama 1993.

 11. Zna li neko nešto više o predivnom i plemenitom specijalcu Senadu Fazliću, koji je poginuo 1992. Poznavala sam ga lično, bio je osoba najbliža savršenstvu od svih koje sam u životu srela. Radio je na Ilidži prije rata.

 12. Sellam svima e ovako ja sam damir suljic mozete me naci na facbook moj kontakt telefon je 063515202 imam pitanje za mog rahmetli Ismeta Hrusto bilalica koji preselio na ahiret u borbi i postao heroj moze li mi tko reci nesto o njemu jer moji puno meni nisu pricali a ponosim se dajzom svojim i ponosno hodam ovom zemljom i nikada se nisam hvalio niti bilo kome nosim njegov ponos u sebi i sretan sam sto sam ga imao bezobzira sto ga nisam nikada imao priliku upoznatii ako zna netko o njemu nesto neka mi neko rekne ponu bih mi znacilo ili da jebio neko suborac sa njim da je ziv neka mi se javi hvala unaprijed

 13. Razocaran sam sto su ova dijeca izginula na sve tri strane,. poznajem neke sa suprotne strane ,.za koga su oni izginuli za one koji danas po Sarajevu voze dzipove otvaraju restorane elitne,. firme ,. da li su oni izginuli da bi danas jedan profesor sa sumljivom diplomom E Ganic imao vilu u centru Londona od 4 mil funti ,. po Istambulu 50 tak firmi sa pajtosima ,. zbog cega su 200 hiljada Srba iz sarajeva raseljeno ,. kao da nikada tu nisu bili ,. Zbog cega je na KAZANIMA pobijeno 5-8 000 Srba zvijerski ,. o kojoj to mi Bosni govorimo i to zajednickoj ,. da li je Dinastija Izetbeg,. nasljedna u BiH ,. sa koljena na koljeno i kakva je to hvala na sva zvona D Vikica koji je dozvolio da se Srbi pobiju kao stoka od nekih JUka ,. Cace ,. te da se stari coiviek Srbin od 83 g slijep zakolje na Ilidzi ili da se Srpkinja siluje na red pa se od jada bacila sa 5 sprata na beton od zlostavljanja,. kako je to D Vikic stitio sa spec jed,. Sarajevo ,. srecom nisam otisao u spec jed,. a moj jadni drug jeste i poginuo je iako je kontra strana od moje,. ko njegovoga sina ce da othrani da nece Alija ili Vikic??? pustili ste da svaka ulica ima u podrumima logor za Srbe i tu ste ih mlatili a neke i klali a dijevojcice silovane koliki ih je broj e to je ta NEDIJELJIVA ,. SAMOSTALNA ,. BOSNA E TO JE TA ZAJEDNICKA DRZAVA JEL TO NAMA SRBIMA TREBA ,. E PA NE TREBA IZVOLITE PA NAS NARIJERAJTE AKO MOZETE I IMATE SA CIME,. POZDRAV MOJOJ RAJI BOSNJACIMA IZ ZENICE I SARAJEVA,. prognanik zahvaljujuci ALIJI ,. SLOBI I TUDZMANU ,.

 14. Dobar dan,molio bi vas ako mogu da dobim koju obavjest o mom studentskom drugu Anđelič Dubravko.Interssuje me gdje je njegova porodica,gje mu je grob i dali ima još koga u Sarajevu od njegove porodice.

  Moja adresa je :vladimir.jud@gmail.com

 15. Šukalić Daut je zapravo Bajrić i on je usvojen u porodicu Šukalić (V. lice) sa Grbavice.Moj rođeni brat je usvojen od četri godine iz dečijeg doma u Zenici.Išao u srednju školu vojnu u Rajlovcu i iz nje izbačen zbog nedoličnog ponašanja…

 16. Šukalić Daut je zapravo Bajrić i on je usvojen u porodicu Šukalić (V. lice) sa Grbavice.Moj rođeni brat je usvojen od četri godine iz dečijeg doma u Zenici.Išao u srednju školu vojnu u Rajlovcu i iz nje izbačen zbog nedoličnog ponašanja…

 17. Zuhdija Kadric Zudo…Herojcina,upoznao sam Zudu u RGSTO sredinom aprila 92.Tada smo imali jednu OSU rbr 90mm i nesto sanduka kumulativnih raketa po 3 u paketu.Moj najbolji drug rahmetli Nermin Glibic Taca,i ja imali smo ubrzanu obuku vecinom na Hrasnom Brdu Trgu Heroja Mrkovici,Debelo Brdo,Jevrejsko i Grbavica.Bilo je jos akcija prema Vogosci.Tada smo vec bili vecinom stacionirani u PU NOVO Sarajevo.Samo dnevno smo znali imati po 4 redovne uzbune.Uz PUNU podrsku Interventnog Voda PU NOVO Sarajevo.Sa iskustvom se odvajamo od Zude,i tada nam se prikljucuje Nerminu i meni rahmetli Alidzikovic Sejfulah Dedo.7 maj Sanac Pavkovica motel nam je prva akcija sa dedom.Mislim da sam sreo tu noc Sabana na strazi,a momak jedan od dvojice koji su nas provlacili kroz basce zvao se Pajko.Bilo je puno dolazaka i odlazaka pa bi nas nekad i malo naruzili.Remetili smo situaciju na liniji.10 maj 92 mislim da je ulica Prvomajska,najbliza do K Viktor Bubanj.Tu zaticemo rahmetli Jupija i rahmetli Ramiza Salcina bilo je jos boraca po rusevnim kucicama.Ramiz mi pokazuje gdje da se uputi projektil iza coska kuce mozda 100m.Kaze zvekni u one prozore tu im je sijac 94.I u tom momentu biva ranjen i pada meni na ruke.Naravno pluca probijena i Jupi ga odvodi bijelim golfom u bolnicu.ROKNULI SMO PROJEKTIL u te prozore.Poslije te akcije u prolasku pored KMT zasuli su nas metcima ,i tad sam prvi put rasprskavajucom kosuljicom ranjen u glavu.Sav krvav sam dotrcao do tunela ispod Skupstine,a kako je Vrbanja bila jako nepredvidiva,ja vidim dvojicu u tunelu ,i sad nisam siguran ko su.Malo drsko podignem cijev na njih,a oni mi blago kazu ko su.Tu me vec stizu dedo i Nermin koji je izvukao osu iz gepeka.Auto je ostao u kvaru a tokom te pucnjave smo ga jedva u leru dovezli do skupstine pod kisom metaka.Ta dva covjeka su nas odvela u RGSTO,i zahvalan sam im.Zudo je tad vec bio sa drugom ekipom,i sretali smo se vise puta sto na terenu sto po stabovima.7 jun moj najgori dan u zivotu,na boli svijet mi je preselio najbolji drug rahmetli Nermin Glibic Taca,u izvidjanju cetnickog gnjijezda iza Ekonomske skole.Ja sam odmah sutra tesko ranjen u pluca i ruku u Ozrenskoj.Spasili su me moja braca iz Interventnog Voda PU Novo Sarajevo.Alidzikovic Sejfulah gine u odbrani Otesa 1 dec,a ja sam ga zanji put vidio u zgradi Viktorija tj.garaze tu sam prespavao kod njega.Tad je vec vodio ozbiljan POV.Zuhdija Kadric Zudo mi je dolazio par puta kuci ,i onako da se vidimo jer mi je tad ruka bila oduzeta.Mogao sam samo nositi MGV i para tt 9mm poklon od komande PU NS.Mart 93 Zudo gine kako su meni prenjeli prilikom izvrsavanja zadatka na Stupu 2 od tenkovske mine.Sliku sa Nerminove djenaze na Lavu sam imao sa Zudom i Dedom oko 15 jun 92 neko je iz RGSTO slikao.Ja sam na toj slici sa drenovima u plucima i povezanom rukom pobjegao iz bolnice na djenazu sa Dudom sa Jevrejskog koji je lezao u istoj sobi na Torakalnoj klinici gdjhe su nas spasavali dr Drnda dr Budalica dr Guska preljepa dr Zeneida i mnoge druge dr i sestre HVALA.Zao mi je sto sam posudio sliku osobi koja je bila skupa sa Zudom u to vrijeme.Nadao sam se da ce mi je vratiti.Moj gnjev nije stao nikad ,i dragom Allahu ruka mi je tacno godinu iza ranjavanja proradila.Ratni put nastavljam,bivam zakacen malo na spici,a 94 u dec na Zvijezdi stao sam na trojku minu.Pakistanski UN me je obradio,onda ratna bolnica Vares pa opet KCUS.Poslje toga deblokada sa Ramizom D.i bivsim pripadnicima 9 mtbr. bili smo na Dobrinji skola NT, i stupu.
  .

 18. jeli Daut sa Hrasnog Brda,tada se pricalo da je tromblonom pogodio cijev.
  Bili su jos neka 4. momaka sto ih je direktno tenk ili granata iza drva pobila.To je sve maj 92.Pa rahmetli Mirhad i rahmetli Raho pa Dule i mnogi.Bio je neki transporter mi smo ga zvali traljo cetnicki naravno.Dugo nas je izbjegavao/.

Komentariši